Hvad er basaltsten?
Hvad er basaltsten?

Video: Hvad er basaltsten?

Video: Hvad er basaltsten?
Video: Geologiske kredsløb 2024, Kan
Anonim

Basalt er en mørkfarvet, finkornet, magmatisk bjergart, der hovedsageligt består af plagioklas og pyroxenmineraler. Den dannes oftest som en ekstruderbar sten, såsom en lavastrøm, men kan også dannes i små påtrængende legemer, såsom et magmatisk dige eller en tynd karm. Den har en sammensætning, der ligner gabbro.

Heraf, hvad bruges basaltsten til?

Bruger af Basalt Basalt er anvendes til en lang række formål. Det knuses oftest for brug som et aggregat i byggeprojekter. Knust basalt er anvendes til vejbund, betontilslag, asfaltbelægningstilslag, jernbaneballast, filter sten - i drænfelter, og kan andre formål.

Efterfølgende er spørgsmålet, er Basalt en hård eller blød sten? Ordet basalt kommer fra et latinsk ord, der betyder meget hårdt sten. Selvom basalt er typisk en mørk, sort klippe , kan forvitring føre til en gul-brun farve. Basalt kan også findes i forskellige nuancer på grund af geokemiske processer.

Udover dette, hvor kommer basaltsten fra?

Basalt dannes, når lava når jordens overflade ved en vulkan eller midt på havets højderyg. Lavaen er mellem 1100 og 1250° C, når den kommer op til overfladen. Det afkøles hurtigt, inden for et par dage eller et par uger, og danner fast sten.

Hvordan identificerer man en basaltsten?

Basalt fremstår sort eller grålig-sort, nogle gange med en grønlig eller rødlig skorpe. Mærk dens tekstur. Basalt består af et fint og jævnt korn. Den tætte klippe har ingen krystaller eller mineraler, der kan skelnes med det blotte øje.

Anbefalede: