Kan vi se røntgenstråler og gammastråler?
Kan vi se røntgenstråler og gammastråler?

Video: Kan vi se røntgenstråler og gammastråler?

Video: Kan vi se røntgenstråler og gammastråler?
Video: Atomer: Radioaktiv stråling. "Agentstof og kræftbehandling." Om Alfa- beta- og gammastråler. 2024, Kan
Anonim

DETEKTERER GAMMA STRÅLER

I modsætning til optisk lys og x - stråler , gammastråler kan ikke fanges og reflekteres af spejle. Gamma - stråle bølgelængder er så korte, at de kan passere gennem rummet i atomerne i en detektor. Gamma - stråle detektorer indeholder typisk tætpakkede krystalblokke.

Kan mennesker følgelig se røntgenstråler og gammastråler?

Svar og forklaring: Mennesker kan ikke se x - stråler eller gammastråler . Mennesker kun er i stand til se lys i den synlige lysdel af det elektromagnetiske spektrum.

Desuden, hvordan opdages gammastråler? Gamma - stråler er opdaget ved at observere de virkninger, de har på stoffet. EN gamma -ray kan nogle få grundlæggende ting med stof. Den kan kollidere med en elektron og hoppe af den som en billardkugle (Compton scatter), eller den kan skubbe en elektron til et højere energiniveau (fotoelektrisk ionisering).

Heraf, er røntgenstråler og gammastråler de samme?

Den vigtigste forskel mellem gammastråler og x - stråler er hvordan de er produceret. Gammastråler stammer fra bundfældningsprocessen af en exciteret kerne af et radionuklid, efter at det har gennemgået radioaktivt henfald, mens x - stråler dannes, når elektroner rammer et mål, eller når elektroner omarrangeres inden for et atom.

Er vi udsat for gammastråler?

Naturligt forekommende gamma - stråler give en altid tilstedeværende, meget lavt niveau kilde til eksponering til stråling , men denne meget store epidemiologiske undersøgelse tyder på, at der selv ved disse meget lave niveauer er en meget lille risiko for helbredet.

Anbefalede: