Hvilke termodynamiske størrelser er tilstandsfunktioner?
Hvilke termodynamiske størrelser er tilstandsfunktioner?

Video: Hvilke termodynamiske størrelser er tilstandsfunktioner?

Video: Hvilke termodynamiske størrelser er tilstandsfunktioner?
Video: Multiverses, Hubble Tension, Dark Energy | Dick Bond 2024, Kan
Anonim

Den termodynamiske tilstand af et system refererer til temperaturen, trykket og mængden af tilstedeværende stof. Tilstandsfunktioner afhænger kun af disse parametre og ikke af, hvordan de blev nået. Eksempler på tilstandsfunktioner omfatter tæthed, intern energi, entalpi , entropi.

Med dette for øje, hvad er en tilstandsfunktion i termodynamik?

EN statens funktion er en egenskab, hvis værdi ikke afhænger af vejen for at nå den specifikke værdi. I modsætning, funktioner der afhænger af stien fra to værdier er opkaldssti funktioner . Både sti og statslige funktioner støder man ofte på i termodynamik.

Og hvad er ikke en statsfunktion? Varme og arbejde er ikke det statslige funktioner af systemet. Varme og arbejde, i modsætning til temperatur, tryk og volumen, er ikke et systems iboende egenskaber. De har kun betydning, da de beskriver overførslen af energi ind i eller ud af et system.

Heri, hvilke af følgende er tilstandsfunktioner?

Masse, tryk, massefylde, energi, temperatur, volumen, entalpi, entropi, Gibbs fri energi og kemisk sammensætning er alle eksempler på statslige funktioner i termokemi.

Hvorfor er Q ikke en tilstandsfunktion?

Så generelt gør vores systemprocesser det ikke ske under sådanne specielle forhold som perfekt konstant volumen eller perfekt konstant tryk, så generelt, q er ikke en statslig funktion fordi den overførte energi afhænger af den valgte vej.

Anbefalede: