Hvad er porfyrsten?
Hvad er porfyrsten?

Video: Hvad er porfyrsten?

Video: Hvad er porfyrsten?
Video: stenarter 2024, Kan
Anonim

Porfyr er en teksturbetegnelse for en magmatisk bjergart bestående af storkornede krystaller såsom feldspat eller kvarts spredt i en finkornet silikatrig, generelt afanitisk matrix eller grundmasse. "Kejserlig" karakter porfyr blev således belønnet for monumenter og byggeprojekter i det kejserlige Rom og senere.

På samme måde spørges der, hvor findes porfyr?

Moderne Porfyr Stenbrud Porfyr er nu udbrudt i mange lande, herunder Italien (nær Trentino som vist til højre), Argentina og Mexico. Porfyr er værdsat for sin store trykstyrke og enestående holdbarhed. Af denne grund er det nu mest almindeligt brugt som belægningssten.

Man kan også spørge, hvordan ser porfyr ud? Porfyr . Porfyr er en magmatisk bjergart karakteriseret ved porfyritisk tekstur. Porfyritisk tekstur er en meget almindelig tekstur i magmatiske bjergarter, hvori større krystaller (phenokrystaller) er indlejret i en finkornet grundmasse. Porfyr er en magmatisk bjergart, der indeholder større krystaller (phenokrystaller) i en finkornet grundmasse

Ligeledes spørger folk, hvad er forskellen mellem en porfyr og en granit?

Granit er en meget hård, granulær, krystallinsk magmatisk bjergart, der hovedsageligt består af kvarts, glimmer og feldspat og ofte bruges som byggesten. Porfyr er en rødbrun til lilla magmatisk bjergart indeholdende store fænokrystaller af forskellige mineraler indlejret i en finkornet matrix.

Er porfyr påtrængende eller ekstruderende?

Andesit porfyr fra toppen af O'Leary Peak. Dette er en ekstrusive klippeporfyritisk bjergart, da de lyserøde (og sorte) fænokrystaller er tydeligt synlige, i modsætning til den grå grundmasse med dens mikroskopiske krystaller. Porfyritisk tekstur i en granit. Dette er en påtrængende porfyrsten.

Anbefalede: