Hvad er formålet med Panoptikon?
Hvad er formålet med Panoptikon?

Video: Hvad er formålet med Panoptikon?

Video: Hvad er formålet med Panoptikon?
Video: Как распознать антиутопию — Алекс Гендлер 2024, April
Anonim

Det panoptikon er et disciplinært koncept bragt til live i form af et centralt udsigtstårn placeret i en cirkel af fængselsceller. Fra tårnet kan en vagt se hver celle og indsatte, men de indsatte kan ikke se ind i tårnet. Fanger vil aldrig vide, om de bliver overvåget eller ej.

Når man tager dette i betragtning, hvad handler Foucaults Panopticisme om?

Det Panoptikon er en maskine til at adskille se/blive set-dyaden: i den perifere ring er man totalt set uden nogensinde at se; i det centrale tårn ser man alt uden nogensinde at blive set. Det er en vigtig mekanisme, for den automatiserer og disindividualiserer magt.

Man kan også spørge, om Panopticon nogensinde blev bygget? Bentham så aldrig en panoptikon bygget i løbet af hans levetid. En række fængsler er siden blevet indlemmet panoptikon elementer ind i deres design, men det var først i 1920'erne, at det tætteste på en panoptikon fængslet var bygget – Presidio Modelo-komplekset i Cuba, der er berygtet for korruption og grusomhed, er nu forladt.

Også at vide er, hvad er panoptikonet, og hvordan virker det?

Konceptet med designet er, at alle indsatte på en institution skal kunne observeres af en enkelt sikkerhedsvagt, uden at de indsatte kan fortælle, om de bliver overvåget.

Bruges Panopticon stadig?

Lukkede i 2016, Illinois Department of Corrections' F-House på Stateville Correctional Center var det sidste rundhus Panoptikon fængsel, der opererer i USA. Dog dette koncept stadig findes i andre fængsler, såsom Twin Towers Jail i Los Angeles, og i nogle skoler.

Anbefalede: