Hvordan ved man, om en proces er spontan?
Hvordan ved man, om en proces er spontan?

Video: Hvordan ved man, om en proces er spontan?

Video: Hvordan ved man, om en proces er spontan?
Video: Hvordan man plejer sit tøj + 6 vasketøjstips | Justine Leconte 2024, Kan
Anonim

Ved at overveje disse to faktorer kommer vi frem til Gibbs Free Energy-ligningen at forudsige hvis en reaktion vil fortsætte spontant eller ikke. Hvis Gibbs Free Energy er negativ, så er reaktionen det spontan , og hvis den er positiv, så er den ikke-spontan.

Hvad gør så en proces spontan?

EN spontan proces er tidsudviklingen af et system, hvor det frigiver fri energi, og det bevæger sig til en lavere, mere termodynamisk stabil energitilstand. I tilfælde, hvor der er tale om et isoleret system, hvor der ikke udveksles energi med omgivelserne, spontane processer er karakteriseret ved en stigning i entropi.

Efterfølgende er spørgsmålet, hvilke to termodynamiske størrelser bestemmer, om en proces er spontan eller ej? Under konstant temperatur og tryk, forskellen i G (Gibbs Energy) mellem produkter og reaktanter bestemmer spontaniteten . Hvis delta G er negativ, den processen er spontan . Hvis delta G er positivt, det er det ikke spontant.

Heraf, hvad gør en reaktion spontan eller ikke-spontan?

Spontane reaktioner . Reaktioner er gunstige, når de resulterer i et fald i entalpi og en stigning i entropi af systemet. Når begge disse betingelser er opfyldt, reaktion forekommer naturligt. EN ikke-spontan reaktion er en reaktion der ikke favoriserer dannelsen af produkter under de givne betingelser.

Hvad er entropienheden?

SI enhed til Entropi (S) er Joule per Kelvin (J/K). En mere positiv værdi af entropi betyder, at en reaktion er mere tilbøjelig til at ske spontant.

Anbefalede: